Draadloos internet

Met de term draadloos internet hebben we het vaak over Wifi. Deze verstuurt via een breedbandverbinding (kabelinternet, ADSL, VDSL of glasvezel) signalen naar een vast adres. De modem die is gevestigd op het adres verstuurt dit signaal draadloos door naar de computers op een afstand tot vijftig meter, afhankelijk van de muren of andere obstakels. Dit geeft de internetgebruiker de mogelijkheid om nu ook in zijn tuin te surfen op het internet of draadloos naar de radio te luisteren. Met een repeater wordt dit signaal nog versterkt zodat de afstanden vergroot kunnen worden.

Meerdere gebruikers op 1 draadloze verbinding

Een draadloze verbinding heeft als voordeel dat er meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen gebruik maken van de internetverbinding. De snelheid van het signaal wordt dan wel gedeeld. Bij de supersnelle internetabonnementen wordt er een grote hoeveelheid data verspreid via de verbinding. Hierdoor is het aan te raden om geen gebruik te maken van een draadloos netwerk. Deze kan de snelheden immers niet aan. Een nieuwe trend die we de laatste jaren zagen opkomen is de draadloze Wifi hotspots. Deze worden vaak aangeboden door openbare gelegenheden voor hun klanten die het wachtwoord ter beschikking krijgen.

Draadloos mobiel internet

Naast Wifi kennen we nog een tweede type draadloos internet, namelijk mobiel internet. Dit type internet maakt gebruik van het netwerk dat wordt gebruikt voor mobiele telefonie. Het voordeel van deze internetverbinding is dat men niet gebonden is aan een specifieke locatie. Zo wordt het nu ook mogelijk om te surfen op het net terwijl je met de trein reist of zelfs op vakantie bent. Om te genieten van deze draadloze verbinding heb je een speciale modem nodig. Heel wat toestellen zoals een notebook of tablet hebben reeds een geïntegreerde modem waardoor het plaatsen van een SIM-kaart volstaat.