Glasvezel internet

Glasvezel Internet, ook Fiber-to-the-Home (FttH) genoemd, is breedband internet via snelle glasvezelkabels. ADSL/VDSL gebruikt eveneens dit snelle en beste verbindingsnet. Echter vanuit de wijkcentrale werken zij met hun eigen kabels (kabel gaat via COAX tv-kabel; ADSL gaat via een koperen telefoonkabel).

Glasvezel-abonnementen garanderen nu al een snelheid van meer dan 100 Mb/seconde en dit zal nog verhogen in de toekomst. Deze technologie maakt intens internetgebruik mogelijk. Denk maar aan tegelijkertijd streamen, up- of downloaden, online games of HD-tv kijken. In de toekomst komt daar nog 3D tv in HD bij.

Voor dit glasvezelnetwerk is een hele nieuwe bekabeling nodig. Dit is heel duur, en ligt nog niet in heel Nederland. De nieuwe woonwijken rond vele steden zijn hier al mee uitgerust (vb. Flevoland: 50% reeds uitgerust). De hoge bevolkingsdichtheid en de subsidies van de Nederlandse overheid voor FttH is de reden waarom Nederland koploper is in Europa voor glasvezel internet.

De provider Ziggo is alleenheerser over kabel-internet. Bij glasvezel internet loopt dit anders: dit is een open netwerk. Zowel kleine lokale providers als de grote aanbieders (KPN, Telfort, Vodafone bijvoorbeeld) zitten dan ook op dit glasvezelnetwerk. Daarnaast maken ook een aantal bedrijven gebruik van glasvezel. Toch zijn er providers / aanbieders van kabel-internet die in hun aanbieding dezelfde snelheid en prijzen garanderen. Kijk dus goed uit met een dergelijk aanbieding, vergelijk de details goed en kies de voor u beste glasvezel provider (welkomstgeschenken, maandelijkse kosten of service bijvoorbeeld). Met de postcodecheck krijgt u onmiddellijk een overzicht van pakketten die gecombineerd zijn met bellen en digitale tv (drie-in-één). De meeste internet providers helpen u voor de praktische regelingen bij het overstappen naar een ander glasvezel abonnement.

Glasvezel beschikbaar op steeds meer plaatsen in Nederland

Doordat KPN de laatste jaren fors geïnvesteerd heeft in de aanleg van een landelijk glasvezelnetwerk is internet via glasvezel nu op veel plekken in Nederland te verkrijgen. Doordat KPN haar glasvezelinfrastructuur open moest stellen voor andere providers kunt u bij de meeste grote aanbieders een glasvezel abonnement afsluiten. Deze vindt u eenvoudig in de vergelijker. Bent u benieuwd of er in uw postcode glasvezel internet mogelijk is? Start dan gelijk met glasvezel vergelijken.

In onderstaande plaatsen is glasvezel internet al vrijwel overal beschikbaar en te vergelijken: